Jong 2021-07-11T07:46:31+00:00

M. & M. KRAMER

PASSION FOR PIGEONS!

Jonge duiven 2021

J27 – Roosendaal – 115 km – 10 juli 2021

Het jonge duiven seizoen is van start gegaan. De aanloop naar de allereerste vlucht vanuit Roosendaal (115 km) is niet over rozen gegaan. In de winter van 2020-2021 gingen we er vol voor. De kweek hadden we ontzettend goed voorbereid. Mooie koppelingen samengesteld. De duiven goed voorbereid op de kweek met bijvoorbeeld bijlichten. Nieuwe bakken gemaakt voor ‘speciaal’ kweek, de absolute topkwekers gekruist tegen de kopvliegers. Dit om voor de toekomst bepaalde lijnen veilig te stellen. Immers, sommige duivinnen bereiken de leeftijd dat het krijgen van nakomelingen gaat haperen. Niets was te veel. Zelfs de zware winterinval heeft geen invloed gehad op de kweek van onze duiven. 120 stuks vlogen er in juni rond op grote hoogte. Een wolk jonge duiven die opviel in de buurt.

     

Goed voorbereid en met de juiste medische begeleiding van Stefan Gobel verliep het africhten uitstekend de eerste weken. Tot de bewuste maandag waarbij de opleervlucht vanuit Badhoevedorp niet goed verliep…. De stoomtrein kwam acuut tot stilstand… Overgeven, slechte mest en niet luisteren… Coli trof de jonkies als geen ander. Voor alle misère echt ging toeslaan wisten we 10 nieuwe kweekduiven uit de ploeg te halen. Twijfel sloeg bij ons toe. De duiven waren absoluut toe aan de stap naar het 3e opleerstation, daar was absoluut geen twijfel over. We hebben de duiven een lange tijd binnengehouden voor herstel. En dat was geen verkeerde keuze. Na enige tijd kon er weer worden getraind, zij het dat een deel van de ploeg veel moeite had om de lucht in te gaan. Gaandeweg de weken verbeterde de toestand van de duiven. Pas toen het koor weer volledig in de lucht was, zijn we voorzichtig weer gaan opleren. En dat ging allemaal weer voorspoedig. Stationnetje voor stationnetje werd weer afgewerkt. En afgelopen woensdag kwamen we voor het eerst bij ons eindstation. Een plek waar we dus eigenlijk al twee weken eerder aan hadden moeten komen. Gezondheid van de duiven was goed te noemen. Maar het huiswaarts keren bleek toch een hele opgave. De club hebben we in kennis gesteld dat we wel eens niet konden mee doen zaterdag met de eerste vlucht. Gelukkig herstelden de ploeg toch weer zeer snel. Maar, de voorbereiding was eigenlijk nog niet voltooid. Want, zoals Willem de Bruijn altijd aangeeft, jonkies moeten bij vertrek in een streep naar huis speren, dan kunnen ze verder. En zo doen wij dit ook elk jaar.

Wat nu? Afmelden? Of toch inkorven? Uiteindelijk besluit Martijn om de 20 mooiste jonkies, die het beste aanvoelden, in te korven. En nu met het typen van dit verslag, 13.15u, terwijl ik nog zit te wachten op een paar jonkies vanuit Roosendaal blijkt dit de goede keuze. Het was een risico, maar het pakt gelukkig goed uit. Het komt allemaal goed. Leuke vermelding verdienen de figuritas die we hebben gekregen van Daniel de Jong, nog bedankt! 3 stuks, het lijkt gelijk effect te hebben. Maar we moeten nog met deze witjes goed leren om te gaan. En nu als de wiedeweerga aan de slag met de ploeg, opleren, opleren, opleren! Klaar maken voor het vervolg van het seizoen. Tenminste, als het zo mag zijn, want de komende week staan er alleen maar donkere luchten in de weersvoorspellingen. En een groep jonkies gaat naar de natourvluchten. Nog even de koppelingen van de eerste drie jonkies op een rij:

NL21-718 – High Impact x Pepper Pot

NL21-793 – Red Harry x Jasmijn

NL21-733 – Bakero x Blue Coradia

Afdeling 6 Noord-Holland, Kring 4: 53-95-102 etc. tegen 2.387 duiven

Afdeling 6 Noord-Holland, ZCC: 45-81-85 etc. tegen 1.388 duiven

“Niet de Goliaths of de rijken tellen in de strijd voor zes. Maar de fermen die niet wijken, hebben vroeg of laat succes.”

quote Willem de Bruijn